Cielęcina duszona po kreolsku - przepis
Cielęcina to rzadko spotykane w Polsce mięso. Warto poznać różne przepisy na jego przyrządzenie.
Fot. Index Food
Składniki na 5 porcji:
• 1kg cielęciny (filet)
• 2 gałązki rozmarynu
• 100 g szparagów (poza sezonem mogą być ze słoika)
• 200 g pieczarek
• 1 marchewka
• 700 g przecieru pomidorowego Valfrutta
• 100 ml białego wina
• 1 ząbek czosnku
• szafran do smaku
• oliwa z oliwek extra vergine Olitalia
• sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Cielęcinę pokrój w medialony i natrzyj ją świeżo zmielonym pieprzem oraz rozmarynem. Podsmaż ją na oliwie z oliwek wraz z posiekanym czosnkiem. Następnie dorzuć pokrojoną w kostki marchew i pieczarki. Po chwili dolej wino i pozwól mu odparować. Szafran rozpuść w małej ilości wody i dodaj go wraz z przecierem pomidorowym. Całość dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 20 minut. Na koniec dodaj przepołowione wzdłuż szparagi i gotuj jeszcze następne 3 minuty. Potrawę podawaj udekorowaną szparagami i pieprzem. Gotuj ok. 10 minut, a następnie dodaj groszek i fasolę. Na połowie placka wyłóż ciepły sos warzywny, posyp wiórkami sera, przykryj i włóż do lekko nagrzanego piekarnika na ok. 5 minut do zapieczenia.
Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska