Cielęcina duszona po kreolsku - przepis

Opublikowano: 2015-03-14 21:06:49, w kategorii: Porady

Cielęcina to rzadko spotykane w Polsce mięso. Warto poznać różne przepisy na jego przyrządzenie.

Fot. Index Food

Fot. Index Food

 

Składniki na 5 porcji:

• 1kg cielęciny (filet)

• 2 gałązki rozmarynu

• 100 g szparagów (poza sezonem mogą być ze słoika)

• 200 g pieczarek

• 1 marchewka

• 700 g przecieru pomidorowego Valfrutta

• 100 ml białego wina

• 1 ząbek czosnku

• szafran do smaku

• oliwa z oliwek extra vergine Olitalia

• sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Cielęcinę pokrój w medialony i natrzyj ją świeżo zmielonym pieprzem oraz rozmarynem. Podsmaż ją na oliwie z oliwek wraz z posiekanym czosnkiem. Następnie dorzuć pokrojoną w kostki marchew i pieczarki. Po chwili dolej wino i pozwól mu odparować. Szafran rozpuść w małej ilości wody i dodaj go wraz z przecierem pomidorowym. Całość dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 20 minut. Na koniec dodaj przepołowione wzdłuż szparagi i gotuj jeszcze następne 3 minuty. Potrawę podawaj udekorowaną szparagami i pieprzem. Gotuj ok. 10 minut, a następnie dodaj groszek i fasolę. Na połowie placka wyłóż ciepły sos warzywny, posyp wiórkami sera, przykryj i włóż do lekko nagrzanego piekarnika na ok. 5 minut do zapieczenia.

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl oraz na www.facebook.com/kuchnia.wloska

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij