Tłusty Czwartek dobrymi pączkami stoi

Opublikowano: 2015-02-12 18:31:14, w kategorii: Miejsca, sklepy, lokale

Tłusty Czwartek – w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed wielkim postem, znany także jako zapusty. Rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się.

Fot. Krzysztof Zieliński

Fot. Krzysztof Zieliński

 

Najpopularniejsze potrawy tego dnia to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które obficie zapijano wódką.

Staropolskie przysłowie mówi: Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.

Od wczorajszego popołudnia przygotowywał je zespół pracowników Zakładu Cukierniczo-Piekarniczego "IZA" w Rzeszowie (własny sklep na ul. Pułaskiego 1). Podejrzeliśmy ich pracę przy tworzeniu pączków, i już wiemy jak wygląda toczenie kulek, jak długo ciasto na pączka powinno rosnąć, w jakiej temperaturze się je smaży (nie powinna przekroczyć 190 stopni Celsjusza), jaką maszynką robi się nadzienie.

Sprawdziliśmy też na koniec efekt tej pracy - był wyśmienity.

KZ

Tagi: pączki

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij