Pieczemy pierniki na choinkę
Wspólne pieczenie świątecznych pierników to sposób na wprawienie się w świąteczny nastrój i spędzanie razem czasu na twórczych zajęciach. Jak przygotować świąteczne smakołyki?
Wspólne gotowanie to świetny sposób, żeby nauczyć dzieci zasad zbilansowanej diety i zdrowego żywienia. Szczególnie w okresie świątecznym, kiedy wokół czyha mnóstwo pokus – spotkania z rodziną i znajomymi przy suto zastawionym stole, mnóstwo słodyczy – warto zwrócić uwagę, aby nasze domowe wypieki przygotowywane były z najlepszych składników. Dr Lucyna Pachocka, dietetyk z Instytutu Żywności i Żywienia, kierownik Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki zwraca uwagę, żeby do pieczenia używać tylko margaryn, które zostały wyprodukowane bez użycia częściowo utwardzonych olejów roślinnych, co oznacza, że nie zawierają szkodliwych tłuszczów trans. Jako przykład podaje margarynę Kasia, produkowaną wyłącznie z olejów roślinnych, nie poddanych procesowi częściowego utwardzania.
- Zgodnie z zaleceniami Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz Instytutu Żywności i Żywienia w diecie należy do minimum ograniczyć spożycie tłuszczów trans. Są one obecne w częściowo utwardzanych olejach, które można znaleźć w niektórych twardych margarynach do pieczenia, gotowych ciastkach i pieczywie cukierniczym. Dlatego potrawy świąteczne, a szczególnie ciasta, warto przygotować w domu, zwracając uwagę na to, jakiego tłuszczu używamy - mówi dr Lucyna Pachocka.
A oto łatwy przepis na pierniczki świąteczne, które można upiec razem z dziećmi. Warto zrobić to „na spokojnie”, tydzień lub dwa przed świętami, a gotowe ciasteczka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Pierniczki to także super pomysł na pyszny jadalny prezent i pokazanie, jak bardzo zależy nam na drugiej osobie.
500-700 g mąki
200 g cukru
2 jaja
200 g margaryny Kasia
pół szklanki miodu (najlepiej płynnego)
1 łyżeczka esencji waniliowej
otarta skórka z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do pierników (lub własnej mieszanki przyrządzonej z mielonych goździków, cynamonu, ziela angielskiego, kardamonu, imbiru i gałki muszkatołowej)
1 szklanka cukru pudru + białko z 1 jajka
Margarynę wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przystąpieniem do pieczenia, aby zmiękła. Następnie mikserem ubić ją dokładnie z cukrem, dodać jaja, miód, wanilię i skórkę cytrynową (po uprzednim wyszorowaniu i sparzeniu cytryny wrzątkiem). Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodać do masy i szybko wymieszać, aż składniki się połączą. Włożyć ciasto do lodówki na godzinę (można zostawić na noc). Kiedy stwardnieje, nagrzać piekarnik do 180 stopni, a ciasto podzielić na cztery części i rozwałkować placki o grubości 3 mm. Wycinać foremką ciastka w świątecznych kształtach i układać na blasze, na natłuszczonym pergaminie. Jeżeli planujecie wieszać pierniczki na choince pamiętajcie o wycięciu w nich dziurek, żeby móc potem przewlec nitkę lub wstążkę! Idealna do tego celu będzie zwykła słomka. Ciastka wstawić do piekarnika na 15 minut, aż się zrumienią. Ostudzić i dekorować lukrem (wymieszany cukier puder i sok z cytryny) w fantazyjne świąteczne wzory. Można wieszać na choince lub / i zjadać.