Dlaczego warto jeść wołowinę QMP?
Wyniki badań preferencji konsumenckich wskazują, że mimo iż Polacy lubią mięso i jedzą go stosunkowo dużo (średnio 85,4 kg na osobę rocznie1), wołowina gości na naszych stołach zdecydowanie rzadziej niż inne jego gatunki. Jednak do mięsa wołowego, zwłaszcza tego opatrzonego certyfikatem jakości QMP warto się przekonać. Oto kilka powodów dlaczego:
Fot. QMP
1) Wysokie standardy produkcji
Certyfikat QMP (Quality Meat Program) został opracowany, aby precyzyjnie regulować zasady każdego etapu produkcji mięsa wołowego wysokiej jakości. Wołowina z certyfikatem QMP pozyskiwana jest wyłącznie z mięsnych ras bydła, które doskonale sprawdzają się w kuchni. Hodowcy, którzy przystąpili do programu, są zobligowani by zadbać także o dobrostan zwierząt, zapewniając im wolny wybieg, bogate w naturalne składniki odżywcze pasze i humanitarne warunki transportu oraz uboju. Tusze wołowe tuż przed rozbiorem poddawane są ścisłej kontroli, tak aby wyeliminować sztuki, które nie odpowiadają wymogom jakościowym. W efekcie, na stoły konsumentów trafia zawsze świeże mięso, o doskonałych walorach smakowych.
2) Powtarzalna jakość
Sięgając po produkty oznaczone znakiem jakości QMP konsumenci mogą być pewni, że każdy kawałek mięsa odznaczać się będzie sprawdzoną i co najważniejsze powtarzalną jakością. Dzięki współpracy przedsiębiorców i precyzyjnie określonym zasadom produkcji mięsa, miłośnicy wołowiny nie muszą obawiać się, że wybrany przez nich produkt nie spełni ich oczekiwań
3) Uniwersalność
Z tego jak uniwersalnym mięsem jest wołowina doskonale zdają sobie sprawę restauratorzy i koneserzy mięsa wołowego. Wołowina to mięso o niezliczonych możliwościach kulinarnych. Niezależnie od tego czy wybieramy się za miasto na grilla czy organizujemy wykwintną kolację w gronie znajomych, wołowina będzie doskonałym wyborem, który trafi w gusta najbardziej wybrednych smakoszy. Ponadto nie jest prawdą, że wołowina jest mięsem trudnym i czasochłonnym w przygotowaniu, gdyż w rzeczywistości o kulinarnym sukcesie w dużej mierze decyduje jakość użytych produktów.
4) Smak
Od wieków wołowina ceniona była w kuchni świata przede wszystkim ze względu na swoje nieprzeciętne walory smakowe. Mięso wołowe wysokiej jakości charakteryzuje się kruchością i soczystością. A to produkowane z zachowaniem należytej staranności odznaczać się będzie także niezwykłą delikatnością i bogatym bukietem smaków. Aby nadać mięsu szczególnych walorów i wydobyć z niego to co najlepsze zanim wołowina QMP trafi na sklepowe półki poddawana jest sezonowaniu. Dzięki temu ma czas by skruszeć, a jej smak nabrał wyjątkowego charakteru.
5) Składniki odżywcze
Eksperci kulinarni coraz częściej podkreślają, iż wołowina powinna zajmować w naszym jadłospisie szczególne miejsce nie tylko ze względu na doskonały smak, ale przede wszystkim na bogactwo substancji odżywczych. Mięso wołowe bogate jest w witaminy z grupy B2, jest wspaniałym źródłem cynku, selenu oraz żelaza. Co więcej zaliczana jest do mięs chudych, a mięso krów karmionych w odpowiedni sposób zawiera cenne kwasy tłuszczowe3.
6) Sprawdzeni producenci
Aby uzyskać doskonałą, powtarzalną jakość mięsa w systemie QMP szczególną wagę przywiązuje się do ścisłej współpracy przedsiębiorców odpowiadających za poszczególne ogniwa łańcucha produkcji mięsa. Dzięki kooperacji i przejrzystym zasadom funkcjonowania programu konsument ma pewność, że produkt który wybiera spełnia restrykcyjne normy. Zarówno hodowcy, dostawcy pasz, jak i rzeźnicy oraz firmy odpowiedzialne za transport, musiały uzyskać rekomendację jednostek certyfikujących i zobowiązać się do przestrzegania określonych zasadami programu norm, a dzięki informacjom na etykiecie konsument może prześledzić drogę jaką przeszedł wybrany przez niego produkt „od zagrody aż do widelca”
7) Satysfakcja
System QMP został opracowany tak, aby zapewnić klientom produkt cechujący się doskonałym smakiem, kruchością i soczystością, a co najważniejsze bezpieczeństwem. Dzięki niewygórowanej cenie i dostępności produktów w sieciach Makro w całej Polsce oraz wybranych sklepach Carrefour, aby zjeść swoje ulubione dania miłośnicy wołowiny nie muszą wybierać się do drogich restauracji – doskonałą wołowinę mogą przyrządzić samodzielnie.
8) Bezpieczeństwo
Konsumenci coraz częściej zwracają uwagę na bezpieczeństwo wybieranych przez nich produktów. Sięgając po wołowinę produkowaną w ramach programu certyfikacji QMP mają gwarancję, że dzięki ścisłej kontroli producentów, wysokim standardom hodowli i uboju, mięso które trafi na stół będzie pozbawione jakichkolwiek dodatków. Nie znajdziemy w nim konserwantów ani sztucznych barwników, a dzięki przejrzystym zasadom certyfikacji możemy mieć pewność, że wołowina QMP jest zawsze bezpieczna.
9) Bogata oferta
Wołowina QMP oferuje wiele smaków i bogaty wachlarz możliwości kulinarnych. W zależności od wyboru konkretnego elementu tuszy, możemy przyrządzać ją na niezliczoną ilość sposobów Dzięki bogatej ofercie wołowiny dostępnej w systemie jakości QMP, z każdego kawałka tuszy da się przyrządzić wyborne danie. Wystarczy wybrać odpowiedni element wołowiny QMP i cieszyć się doskonałym smakiem dań tradycyjnych, jak i tych inspirowanych kuchniami świata.
10) Pasze
Niebagatelne znaczenie dla jakości mięsa i jego smaku ma także zastosowanie zbilansowanych, naturalnych pasz. Te wykorzystywane przy produkcji wołowiny QMP muszą uzyskać akceptację jednostki certyfikującej, co daje gwarancję, iż nie będą zawierały niedozwolonych dodatków takich jak antybiotyki, mogących zagrażać zdrowiu zwierząt i ludzi. Warto również podkreślić, że pasze używane do karmienia bydła pochodzą od producentów zrzeszonych w systemie jakości QMP, co daje pewność iż są one bezpieczne i charakteryzują się wysoką jakością.