Grill w ogrodzie - o czym należy pamiętać?
Grillowanie stało się w Polsce narodową tradycją kulinarną. Niespieszne przygotowywanie posiłków w plenerze, do tego w świetnym towarzystwie i pięknym otoczeniu, jest jedną z ulubionych form spędzania przez nas wolnego czasu.
Fot. Bruk-Bet
Za twórcę pierwszego grilla, w takim kształcie w jakim znamy go dziś, uważa się Amerykanina George’a Stephena. Jego wynalazek ponad pół wieku temu podbił serca rodaków, a następnie trafił do Europy. I choć pieczenie mięsa nad ogniem znane było już tysiące lat temu to, w tamtych czasach, za ruszt służyły rozgrzane kamienie lub kły mamuta. Dziś decyzja o zakupie ogrodowego grilla wcale nie jest łatwa – wybór jest ogromny, a możliwych rozwiązań mnóstwo. Dlatego warto odpowiedzieć sobie na kilka najważniejszych pytań zanim przystąpimy do zakupu lub aranżacji ogrodowego grilla.
Stacjonarny czy przenośny
W zależności od możliwości przestrzennych oraz preferencji użytkowników do wyboru są dwa rozwiązania: zakup lekkiego grilla przenośnego lub budowa kominka w ogrodzie. Pierwsze rozwiązanie pozwala rozstawiać grill w dowolnym miejscu, a opcja składania nie dość, że ułatwi jego przechowywanie poza sezonem, to jeszcze pozwoli zapakować go do bagażnika samochodu i zabrać w dowolne miejsce. Grille przenośne są tańsze, jednak jakość wykonania i wykorzystane materiały nie gwarantują im długiego życia. W porównaniu z nimi, kominek stacjonarny to inwestycja na długie lata. Dlatego warto starannie przemyśleć jego lokalizację oraz zastanowić się nad wyglądem, aby spełniał nie tylko funkcję praktyczną, ale też komponował się z innymi elementami ogrodu, elewacji lub ogrodzenia. Niezależnie od wybranego rozwiązania powinniśmy stosować się do kilku prostych zasad, które pozwolą nam cieszyć się niespiesznym ogrodowym przyjęciem w miłej atmosferze.
Otoczenie ułatwia trawienie
Od dawna wiadomo, że sam smak potraw nie czyni ich wyjątkowymi. Na pełne doznania smakowe składa się również sposób podania potrawy, otoczenie w jakim je spożywamy oraz towarzyszące nam osoby. Pięknie urządzone wnętrze z pewnością podniesie walory smakowe każdego dania, dlatego decyzja o lokalizacji plenerowej kuchni powinna być starannie przemyślana. Oczywiście wybór może paść na przydomowy taras, jednak lepszym rozwiązaniem wydaje się miejsce oddalone nieco od domu.
– Warto zdecydować się na stałe miejsce w ogrodzie, w którym będziemy cieszyć się wspólnymi posiłkami. Powinno być na tyle duże, by pomieściło nie tylko grill, ale i zestaw ogrodowych mebli. Pamiętajmy o tym, by w odpowiedni sposób utwardzić powierzchnię oraz wybierajmy taki rodzaj nawierzchni, który będzie łatwy w czyszczeniu – radzi Tomasz Ługowski, projektant firmy Bruk-Bet.
W odpowiednim zaaranżowaniu przestrzeni pomogą nam również bujne rośliny ogrodowe, które nie tylko pozwolą stworzyć bardziej intymną atmosferę spotkań, ale i uchronią naszych sąsiadów przed niechcianymi hałasami. Warto także pomyśleć o łatwym dostępie do ziół, które, posadzone w donicach w niewielkiej odległości od grilla, będą wspaniałym dodatkiem do przyrządzanych potraw oraz piękną, pachnącą dekoracją.
Wszystkie ogrodowe ścieżki prowadzą do grilla
Oddalenie miejsca ogrodowych spotkań od domu może sprawiać drobne problemy logistycznie. Pomyślmy zatem o tym, aby ścieżki prowadzące do ulubionych miejsc w ogrodzie były trwałe, praktyczne i dobrze komponowały się z innymi elementami ogrodowej architektury.
– Nawierzchnia ogrodowych, często krętych, alejek powinna być nie tylko funkcjonalna, ale i dopasowana stylistycznie oraz kolorystycznie do innych elementów małej architektury. Warto wybierać kostkę o zróżnicowanych kształtach i mniejszych wymiarach, w naturalnych kolorach ziemi. Świetnie w takich aranżacjach sprawdzają się płyty brukowe Monoryt, które swój naturalny wygląd zawdzięczają przypadkowym, niepowtarzającym się kształtom oraz teksturze odwzorowującej odłamy skalne. Tak zaaranżowana nawierzchnia nabierze wdzięki i uroku – podpowiada ekspert firmy Bruk-Bet.