Grillowane żeberka wołowe glazurowane syropem sosnowym

Opublikowano: 2014-06-30 16:00:11, w kategorii: Porady

Przepis na grillowane danie z wołowiny autorstwa Michała Tkaczyka, szefa kuchni Cafe Bristol w Warszawie.

Grillowane żeberka wołowe. fot. QMP

Grillowane żeberka wołowe. fot. QMP

 

Składniki na 4 porcje:

Żebra wołowe QMP (Quality Meat Program) - 1200 g

Mielony kminek - 0,5 łyżeczki

Sól i świeżo mielony pieprz

Syrop z młodych pędów sosny - 2-3 łyżki stołowe

Czerwone wytrawne wino - 250 ml

Szalotki - 10 szt.

Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka stołowa

Papryka słodka mielona - 1 łyżka stołowa

Olej rzepakowy

Bulion wołowy - 500 ml

Masło - 100 g

Natka pietruszki

Kasza pęczak - 250 g

Suszone grzyby - 4-5 kapeluszy

Ocet balsamiczny - 100 ml

Buraczki młode - 300 g

Czas wykonania: 2 godz./marynowanie 12 godz.

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób wykonania

Sprawione żeberka osuszyć ręcznikiem papierowym, z oleju i przypraw sporządzić marynatę i odstawić mięso do lodówki na 12 godzin do zamarynowania. Żeberka wyjąć z marynaty obsmażyć z dwóch stron i piec w piekarniku nagrzanym do 120°C pod folią aluminiową około 120 min. Po 90 minutach dodać do pieczenia szalotki, podlać czerwone wino i bulion wołowy, oraz koncentrat pomidorowy, gdy żeberka będą miękkie, posmarować je syropem sosnowym i zapiec pod grillem.

W międzyczasie ugotować grzyby suszone, a na około 40 minut przed końcem pieczenia żeberek, zeszklić pokrojoną w kostkę szalotkę, dodać kaszę - obsmażyć aż będzie szklista, a następnie podlać winem i odparować je do połowy. Podlać wywarem grzybowym wraz z grzybami do poziomu, aż kasza będzie przykryta. Gotować podlewając za każdym razem bulionem wołowym, do zakrycia kaszy, gdy kasza będzie ugotowana - lekko twardawa, doprawić ostatecznie do smaku, dodać świeże masło i natkę.

Żeberka podawać z kaszą w stylu risotto oraz pieczonymi młodymi burakami z octem balsamicznym.

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij