Przepis na domowe sushi
Najważniejszą kwestią w przygotowywaniu sushi jest odpowiednie przyrządzenie ryżu. Ta japońska potrawa kojarzy się z surowym mięsem z ryb, ale może być też ono też gotowane czy marynowane.
Fot. foodpanda.pl
18 czerwca to Międzynarodowy Dzień Sushi. Z tej okazji serwis foodpanda przygotował krótką historię tego wykwintnego dania rodem z Japonii oraz poradnik jak przygotować sushi w domowym zaciszu.
Tradycja sięgająca ponad 5000 lat wstecz głosi, że sushi pochodzi od praktyki konserwowania ryb przez fermentację ich w ryżu przez kilka, a nawet kilkanaście miesięcy. Oryginalne japońskie sushi jest wykonane z gotowanego ryżu z octem i różnych dodatków, którymi najczęściej są owoce morza, ale także mięso, warzywa lub jajka. Nadzienie sushi zwykle jest surowe, ale może też być gotowane lub marynowane. Kawałki sushi zwykle macza się w sosie sojowym, dokładając do niego ostry chrzan wasabi i przegryzając plasterkami marynowanego imbiru dla oczyszczenia kubków smakowych.
Pierwotny japoński termin „sushi” odnosi się jednak do ryżu, a nie do ryby. Nic dziwnego, gdyż dla adeptów sztuki robienia sushi to właśnie przygotowanie ryżu jest najtrudniejsze i najbardziej pracochłonne. Ryż musi mieć odpowiednią konsystencję i lepkość, nie bez znaczenia jest także jego właściwe przyprawienie.
Nigiri czy maki?
Istnieje wiele rodzajów sushi. Do najbardziej popularnych zaliczamy nigiri, maki czy tempura. Dla tych, którym czasem mylą się te nazwy, mamy specjalny przewodnik po najbardziej popularnych (i najsmaczniejszych) rodzajach sushi.
Jeżeli nie wiesz gdzie możesz zjeść smaczne sushi w mieście, możesz skorzystać z internetowych serwisów, gdzie internauci dzielą się opiniami i wystawiają rekomendacje lokalom wartym polecenia. Adresy najlepszych restauracji serwujących sushi możesz znaleźć np. na portalu do zamawiania jedzenia online foodpanda.pl.
Według danych wspomnianego serwisu, Polacy najchętniej wybierają futomaki sushi z tuńczykiem i łososiem. Potrawa ta jest najchętniej zamawiana w weekendy. Największą liczbę zamówień dań kuchni japońskiej notujemy na koniec tygodnia.
- Niemal 20% wszystkich zamówień specjałów kuchni japońskiej przypada na niedzielę. Dzieje się tak dlatego, że ludzie w weekendy chętniej decydują się na bardziej wykwintne potrawy, na które często nie mogą sobie pozwolić na co dzień. – mówi Piotr Łagowski, dyrektor zarządzający foodpanda.pl na rynki CEE.
Zrób to sam
Cierpliwych zachęcamy także do spróbowania swoich sił w samodzielnym przyrządzeniu sushi. Poniżej w kilku krokach zdradzamy jak się do tego zabrać.
Jak przygotować domowe sushi:
1. Ugotuj ryż, większość zestawów nori ma już odpowiednie przyprawy, które pozwolą przygotować ryż o odpowiedniej konsystencji i smaku.
2. Posiekaj warzywa i przygotuj ryby.
3. Umieścić nori na macie bambusowej błyszczącą stroną do dołu.
4. Zdejmij z kuchenki ryż i przełóż do miski i dodaj odrobinę octu.
5. Rozłóż ryż na nori pozostawiając około dwucentymetrowy odstęp od krawędzi, następnie umieść na środku składniki wcześniej przygotowane.
6. Zwiń wszystko w rolkę przy pomocy maty bambusowej.
7. Tak przygotowaną rolkę krój zwilżony nożem na kawałki.
8. Wyłóż na talerz.