Warzywa idealne na wiosnę

Opublikowano: 2014-05-22 22:52:50, w kategorii: Porady

Wiosna to dobry czas, by cieszyć się warzywami i owocami. Są nie tylko zdrowe, ale także smaczne. Zielone ogórki, rzodkiew, szparagi czy cukinia to idealny dodatek do lekkich wiosennych dań.

Fot. Lubella

Fot. Lubella

 

Cieplejsze i dłuższe dni sprawiają, że wszyscy mamy więcej energii. Taka aura dodatkowo zachęca nas do aktywniejszego spędzania czasu na świeżym powietrzu. Weekendami podczas rodzinnych wypadów, czy też biesiadowania z przyjaciółmi raczymy się najczęściej kiełbasą z ogniska, czy karkówką z grilla. Po takim posiłku często czujemy się obficie najedzeni i tracimy zapał do aktywności fizycznej. W tym roku warto wypróbować nowe i lżejsze dania.

Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, dlatego nie wolno go zaniedbywać. Ważne by było ono nie tylko pyszne, ale także zdrowe. Zadbajmy, aby dostarczyło nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych i energii na cały aktywny dzień. Bardzo dobrym wyborem jest miseczka płatków śniadaniowych uzupełniona o szklankę soku. Jeśli lubimy kuchenne eksperymenty doskonałą propozycją na wiosenne śniadanie jest sałatka makaronowa z białym serem i truskawkami, która zawiera wszystkie potrzebne składniki by zdrowo rozpocząć dzień. Kolejną propozycją na wiosenny poranny posiłek może być makaron Lubella Inspiracje Muszle nadziewany twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem. To danie z pewnością przypadnie do gustu zarówno poszukiwaczom nowych smaków, jak i kulinarnym tradycjonalistom. Takie śniadanie z całą pewnością da nam poczucie sytości na dłużej.

Maj i czerwiec to najpiękniejsze miesiące w roku. Ciepłe dni sprzyjają aktywności poza domem, a najlepszą formą spędzania czasu na dworze jest piknik. Wspólne biesiadowanie na kocu sprawdza się zarówno podczas bliższych, jak i dalszych podróży. Wiosna to pora wręcz doskonała by do naszego codziennego jadłospisu dodać więcej warzyw, które o tej porze roku są wyjątkowo dobre. Idealnie nadają się one do potraw piknikowych, które spożywane na łonie natury smakują jeszcze lepiej.

Wiosną polecam także ryby, których niekwestionowanym królem jest oczywiście łosoś. Jest to propozycja zdecydowanie mniej kaloryczna niż mięso, ale również bogata w białko oraz zdrowe kwasy tłuszczowe omega 3 i omega 6, które chronią przed chorobami serca. Glazurowany łosoś w połączeniu z Makaronem Lubella Uszka oraz młodym porem jest daniem dla prawdziwych smakoszy, który świetnie sprawdzi się na wiosenną kolację. To danie dostarczy nam wszystkich niezbędnych składników, nie powodując przy tym uczucia ciężkości. Jest to idealna propozycja na ciepłe, wiosenne wieczory, którą możemy się delektować w domu lub na świeżym powietrzu.

Pamiętajmy, że przepisy są dla nas poradnikiem, który wskazuje nam pewną drogę – dlatego zachęcam do eksperymentowania z nimi i tworzeniem swoich własnych receptur na makaronowe sałatki, dania główne, zapiekanki a nawet deser. Z pewnością stworzymy wspaniałe połączenia, które na stałe zagoszczą na naszych stołach. Atutem potraw przygotowanych z użyciem makaronu jest łatwość i krótki czas przygotowania. Są to dania banalne w przygotowaniu, ale na pewno niebanalne w smaku.

Piotr Ceranowicz – ekspert kulinarny związany z marką Lubella.

Absolwent Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na kierunku Medycyny Weterynaryjnej i Psychologii Klinicznej na Wyższej Szkole Psychologii Społecznej w Warszawie. Były główny szkoleniowiec i barista w ZEN City Lounge. W 2012 roku był finalistą ogólnopolskiego konkursu „Kucharz odkrycie roku 2012”.

 

Penne pełnoziarniste alla norma

Składniki:

Makaron Pióra Pełne Ziarno Lubella (1 op.)

Pomidory (4 szt.)

Bakłażan (2 szt.)

Czosnek (2 ząbki)

Cebula (2 szt.)

Bazylia świeża (20 listków)

Sól, pieprz

Oliwa z oliwek

Parmezan (50 g)

 

Przygotowanie:

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czosnek i cebule kroimy w kostkę oraz przesmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana i doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie dodajemy pokrojone pomidory i gotujemy aż sos zgęstniej. Dodajemy makaron i połowę listków bazylii.

Całość wykładamy na talerz, dekorujemy pozostałą bazylią i parmezanem.

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij