Zdrowe grillowanie
Rozpoczął się sezon grillowy. Co zrobić, by przygotowywane przez nas potrawy były nie tylko smaczne, lecz także zdrowe? Jakich dodatków używać? Podajemy przepis na letnią sałatkę.
Sałatka letnia do potraw z grilla. Fot. Winiary
Rozpoczyna się sezon spotkań w plenerze, któremu towarzyszą nowe, lżejsze przekąski. O czym należy pamiętać? Przede wszystkim o tym, że zbyt długi czas grillowania niekorzystnie wpływa na smak i jakość potraw. Tracą one wartości odżywcze, stają się suche i ciężkostrawne.
- Nie zapominajmy, że produkty, które wymagają dłuższego przygotowania, nie mogą być umieszczane bezpośrednio na ruszcie, ponieważ tłuszcz, który dostaje się do paleniska, powoduje powstanie szkodliwego dla naszego organizmu dymu – mówi Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia w programie edukacyjnym „Żyj smacznie i zdrowo”.
Aromaty i warzywa z grilla
Jak sprawić, by mięsa były jeszcze lepsze? Użyjmy marynat zrobionych na bazie miodu, musztardy, octu winnego czy ketchupu. Ich przygotowanie nie jest czasochłonne i efekt może być zachwycający. Odpowiednia marynata pomaga wydobyć smak potraw, a zapach zniewala. Możemy również sięgnąć po farsze, które idealnie pasują do warzyw. W wersji dla wegetarian wykorzystajmy np. kozi ser, a do tradycyjnego wariantu użyjmy np. mięsa mielonego. Do tego wszystkiego nie zapominajmy o kolorowych i chrupiących warzywach.
Na wiosnę wybór jest ogromny np. bakłażany, pomidory czy cukinie doskonale nadają się na ciepłe przekąski. Można je także dodać do szaszłyków lub przygotować lekką i zdrową sałatkę, ale warzywa powinny gościć na naszych stołach nie tylko od święta! Stanowią one doskonały dodatek do mięsa, jak i pomagają w uwolnieniu zawartych w nim witamin.
- Pomidory, papryka czy natka pietruszki idealnie pasują do mięs, które są źródłem cennego żelaza. Dodatkowo witamina C zawarta w tych warzywach, ułatwia przyswajanie tego mikroelementu przez nasz organizm – tłumaczy Agnieszka Piskała.
Jak urozmaicić grilla?
Okazuje się, że Polacy znają odpowiedź na to pytanie. Nie boimy się eksperymentować i łączyć różnych produktów. Jesteśmy kreatywni i ciągle poszukujemy nowych smaków. Coraz częściej sięgamy po krewetki czy ryby. Jest to świetny wybór, ponieważ są one źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Inspiracje do stworzenia nowych potraw czerpiemy nie tylko z rodzinnego domu, ale też z innych kuchni.
- Popularna stała się kuchnia śródziemnomorska, bardzo często jej elementy pojawiają się w naszych potrawach. Grillujemy warzywa w różnych połączeniach i są one coraz bardziej wyszukane, np. zestawiamy bakłażan z serem, pomidorem czy innymi dodatkami – dodaje ekspertka.
Sałatka letnia do grilla
Składniki:
- 3 łyżki majonezu
- 1 główka sałaty masłowej
- 2 pęczki rzodkiewki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- sól, cukier do smaku
Sposób przygotowania:
- Oczyść warzywa.
- Sałatę porwij na mniejsze części.
- Rzodkiewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Szczypiorek i koperek drobno posiekaj.
- Połącz wszystkie składniki z majonezem.
- Dopraw solą i cukrem do smaku.
- Podawaj zaraz po przygotowaniu.
„Żyj smacznie i zdrowo” to program edukacyjny marki Winiary, prowadzony we współpracy z Federacją Polskich Banków Żywności w polskich gimnazjach. Misją programu jest przekazanie gimnazjalistom wiedzy z zakresu prawidłowego i zdrowego odżywiania oraz zachęcenie ich do wspólnego spożywania posiłków i podejmowania pierwszych samodzielnych prób gotowania. W ramach projektu promuje się wśród młodzieży postawę proekologiczną, a także ideę niemarnowania żywności. Do tej pory, w trzech edycjach „Żyj smacznie i zdrowo” wzięło udział ponad 44% szkół gimnazjalnych z całej Polski.