Advocaat - jajeczna propozycja na świąteczny stół
Advocaat to tradycyjnie wyrabiany likier jajeczny, który z pewnością każdy z nas pił choć raz w życiu. Idealny, jako dodatek do kaw, ciast i deserów, smakuje również w wersji sauté - pity osobno. Z pewnością będzie stanowił ciekawą alternatywę dla tradycyjnej wersji wielkanocnego jajka.
Advocaat został wynaleziony przez Holendra Eugena Verpoortena w Heinsbergu (dzisiejsza Nadrenia Północna-Westfalia). Choć składniki wykorzystywane podczas jego produkcji są powszechnie znane, to poszczególne jego wersje potrafią się znacznie od siebie różnić. Smaczny likier to kwestia dobrania odpowiednich proporcji. Ten idealny, powinien być słodki o zdecydowanym waniliowym smaku i bardzo gęstej, kremowej konsystencji.
Przed nami długo wyczekiwane przez wielu Święta Wielkiej Nocy. Czas rodzinnych spotkań przy suto zastawionym stole. Znakomity smak Advocaat’a doskonale sprawdzi się, jako subtelny dodatek do świątecznych wypieków. Oto, w jaki sposób można wykorzystać go do pysznej babki z kawałkami czekolady:
Potrzebne składniki :
- 250 g miękkiego masła
- 250 g mąki pszennej
- 150 g gorzkiej czekolady
- 250 g cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 4 jajka
- 8 g proszku do pieczenia
- 150 ml Advocaat Dalkowski
Czekoladę łamiemy na drobne, ale dość duże kawałki. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrami i solą na gładką, kremową masę. Kolejno wbijamy po jednym jajku, cały czas miksując. Na ko-niec dodajemy stopniowo mąkę na przemian z ajerkoniakiem. Miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy czekoladę. Mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do formy z kominem o średnicy ok. 25 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy w 175°C przez 55-60 min.