Co mężczyźni mogą przygotować w kuchni na Dzień Kobiet
Panuje stereotyp, zgodnie z którym mężczyźni są lepszymi kucharzami. Dzień Kobiet jest więc wspaniałą okazją, aby mogli potwierdzić swoje umiejętności.
– W tym specjalnym dniu przygotowane potrawy powinny być zróżnicowane i oryginalne – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. - Niech mężczyźni podejmą wyzwanie i puszczą wodzę fantazji, połączą tradycyjne smaki i składniki z tymi nietuzinkowymi. Świetną propozycją okażą się zatem koreczki z szynki i cukinii z serkiem fromage, tarta ze szpinakiem i boczkiem oraz koktajl z kurczakiem gotowanym.
Przystawka: Koreczki z szynki i cukinii z serkiem fromage:
Składniki:
- 1 średniej wielkości, świeża cukinia,
- opakowanie Szynki konserwowej ZM Pekpol w plastrach,
- serek fromage,
- mięta i bazylia oraz sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Cukinię ze skórką pokroić wzdłuż na cieniutkie plastry. Serek wymieszać z ziołami, solą i pieprzem. Rozłożyć plastry szynki, każdy nadziać serkiem, a następnie zawinąć. Roladki owinąć jeszcze plastrami cukinii i spiąć wykałaczką. Całość udekorować posiekanym szczypiorkiem lub rzodkiewką.
Wskazówka: Cukinię można zastąpić ogórkiem. Aby pokroić warzywa na równe i cienkie plastry można użyć ostrza od tarki, która służy głównie do przygotowywania ogórków na mizerię.
Kolacja: Tarta ze szpinakiem i boczkiem
Składniki:
Ciasto:
- 220 g mąki pełnoziarnistej
- 100 g miękkiego masła
- płaska łyżeczka soli
- 4-6 łyżek zimnej wody
- 1 jajko
Farsz:
- 350 g szpinaku
- 150 g Boczku z komina ZM Pekpol
- 200 ml śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże jajka
- 30-50 g startego parmezanu
- sól i szczypta cukru
Przygotowanie:
Ciasto: wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę, ciasto zawinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki. Ciasto następnie rozprowadzić i wyłożyć do formy, lekko podnieść brzegi i nakłuć powierzchnię widelcem. Nagrzać piekarnik.
Farsz: Boczek pokroić w plastry i podsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz rozmrożony szpinak. Poddusić na wolnym ogniu mieszając. Całość zalać śmietanką i dusić chwilę na wolnym ogniu. Dodać parmezan i gotować przez 3 minuty. Doprawić solą, szczyptą cukru i pieprzem do smaku. Odstawić do przestygnięcia. W oddzielnym naczyniu roztrzepać jajka i dodać do przestudzonego farszu chwilę przed wylaniem na spód z ciasta. Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 10 minut, następnie przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Wskazówka: Dla uwydatnienia smaku farszu można dodać cebulę bądź pieczarki, a całość po wierzchu obsypać dodatkową porcją sera.
Deser: Koktajl z kurczakiem gotowanym
Składniki:
- sałata lodowa
- 6 – 7 sztuk pomidorków koktajlowych
- melon
- 1 łyżeczka kaparów marynowanych
- 100 g kurczaka gotowanego ZM Pekpol (produkt pakowany próżniowo o wadze 2,2 kg)
- sos koktajlowy
- świeży tymianek
- płatki chilli
Sos koktajlowy:
Trzy łyżki majonezu połączyć z jedną łyżeczką keczupu oraz jedną łyżką koniaku. Do smaku dodać trochę soku z cytryny. Całość dokładnie wymieszać.
Wskazówka: zamiast koniaku dobrze sprawdzi się także whisky lub brandy.
Przygotowanie:
Sałatę lodową pokroić w paseczki i przełożyć do koktajlówki. Następnie na sałacie ułożyć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, melona w kulkach lub pokrojonego w cząstki oraz kawałki kurczaka. Całość polać sosem koktajlowym, ułożyć kapary i posypać płatkami chilli. Na koniec udekorować świeżym tymiankiem i gotowe!