Tradycje popielcowe

Opublikowano: 2014-03-05 08:15:02, w kategorii: Porady

Środa Popielcowa, zwana też krócej - Popielcem, w kalendarzu chrześcijańskim rozpoczyna czas postu. To dzień pokuty przypadający na 46 dni kalendarzowych (a 40-dniowy okres postu bez liczenia niedziel) przed Wielkanocą. Kapłan posypuje głowy wiernych popiołem, a ze stołów znikają rarytasy.

Fot SEKO S.A. - przedsiębiorstwo przetwórstwa rybnego

Fot SEKO S.A. - przedsiębiorstwo przetwórstwa rybnego

 

W Środę Popielcową katolików obowiązuje wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych (od 14. roku życia) i post ścisły (między 18. a 60. rokiem życia), czyli ograniczenie liczby posiłków do trzech. Dawniej ludzie przed wielkim postem pozbywali się wszelkich zapasów ze spiżarni. Słoninę i smalec starano się zużyć już w Tłusty Czwartek, a nowa była dopiero, kiedy ubijano wieprza na Wielkanoc. Choć czasy się zmieniły, tradycja ograniczenia kulinarnego w Popielec jest w większości polskich domów szanowana, co zresztą sprzyja zdrowiu i figurze.

Pokarmem polecanym na ten dzień są ryby, produkty mączne i warzywne.

Dorsz po grecku

1 kg filetów z dorsza

mąka, jajka i bułka tarta do panierowania

koncentrat pomidorowy - 200 g

- 4 marchewki

- 2 pietruszki

- mały seler

- 3 cebule

- 3 ząbki czosnku

- 3 liście laurowe

- 5 kulek ziela angielskiego

- pieprz i sól

- olej rzepakowy

Warzywa i czosnek obrać, zetrzeć na tarce - grube oczka. Pokroić cebulę. Podsmażyć na oleju, dodać warzywa, sól, pieprz z kolendrą, liście laurowe i ziele angielskie. Dusić aż warzywa puszczą sok. Potem dodać koncentrat pomidorowy wymieszany z wodą. Dusić jeszcze do miękkości, uzupełniając odparowaną wodę. Doprawić.

Rybę (świeżą lub rozmrożoną) podzielić na mniejsze kawałki, panierować i smażyć.

W naczyniu układać warstwami rybę i warzywa. Można podać na zimno i na ciepło.

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij