Pierniki z Jarosławia i z Rzeszowa

Opublikowano: 2013-12-29 20:49:11, w kategorii: Miejsca, sklepy, lokale

Pierniki to oczywisty specjał kulinarny i każdy na zadane pytanie z czym mu się kojarzą odpowie, że ze słynnymi wypiekami toruńskimi, wyrabianymi przez toruńskich piekarzy już od prawie 700 lat.

Pierniki z Jarosławia i z Rzeszowa

 

Niestety mało kto już pamięta, że słynne jarosławskie pierniki znane są już od XVII wieku, a ich tradycję kontynuuje z sukcesem Zakład Cukierniczy Macieja Kuźniarowskiego z Jarosławia. Od pokolenia gospodynie w okolicach Łańcuta wypiekają także tradycyjne pierniki. Ich doświadczenia kontynuuje Zakład Cukierniczy Anny Pasierb i Czesława Pasierb położony obok Maneżu w Łańcucie. Zainspirowani pomysłem starosty, aby wypromować wyrób związany z powiatem łańcuckim zamówili specjalny projekt formy do wypieku u znanego w okolicy artysty, rzeźbiarza Kogutka, w której wypiekane są ich pierniki.

Rzeszów ma również własną tradycję pierniczków świątecznych, będących nieodłącznym element naszych Świąt Bożego Narodzenia. Oferuje je m.in. Zakład Cukierniczo-Piekarniczy „Iza”. Mają nadzieniem z marmolady.

- Długo się przechowują, więc nie grozi im zepsucie. Pyszne, idealnie miękkie i pachnące. Z dodatkiem przypraw korzennych, smakują i pachną świętami. Takie pierniczki to też dobry pomysł na świąteczny prezent – zachęca cukiernik Katarzyna Szczęch, która wymyśliła ich formę i dekorację.

Zajadając się pierniczkami warto też pamiętać, że uważane byłe od zawsze za symbol dobrobytu ze względu na przyprawy korzenne, których sprowadzanie przez długi czas było dość kosztowne.

KZ

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij