Makaron z krewetkami - jak przyrządzić?

Opublikowano: 2013-11-14 18:34:40, w kategorii: Porady

Owoce morza mają mnóstwo zalet. Są źródłem jodu i selenu. Dodatkowo cieszą się opinią silnego afrodyzjaku.

Makaron z krewetkami. Fot. Fotolia.pl

Makaron z krewetkami. Fot. Fotolia.pl

 

Jak połączyć krewetki z makaronem?

Składniki:

Międzybrodzki Makaron nitka cienka – 1 paczka

oliwa z oliwek – 4 łyżki

cebula – 1 szt.

czosnek – 5 ząbków

krewetki tygrysie surowe – 500g

białe wytrawne wino – 100 ml

pomidory – 2 średnie szt.

natka z pietruszki – 1 mały pęczek

Wykonanie:

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wedle wskazówek na opakowaniu, odcedzamy i hartujemy.

2. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w drobne plasterki. Następnie podsmażamy na oliwie i dodajemy obrane z pancerza krewetki i wino. Całość doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i dusimy około 2 minut.

3. Na patelnie dodajemy makaron oraz pokrojone w kostkę pomidory.

4. Całość chwilę podduszamy, na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i gotowe.

Dla amatorów ostrzejszych smaków, proponujemy jeszcze płatki chilli lub ostrą paprykę.

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij