Dlaczego warto jeść ryby?
Ryby stanowią dobre źródło pełnowartościowego białka, charakteryzującego się bardzo wysoką przyswajalnością, która wynosi aż 97%. Białko jest najcenniejszym składnikiem mięsa ryb, jego zawartość w rybach świeżych kształtuje się na poziomie 16,3 do 23,7g w 100g mięsa. Najbogatsze w białko jest mięso halibuta, łososia i szczupaka.
Tłuszcz ryb posiada wiele wartości odżywczych i zdrowotnych. W rybach morskich, takich jak łosoś tłuszczu jest więcej, przemawia to jednak na ich korzyść. Dostarcza on bowiem długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędnym składnikiem pożywienia. Największe ilości zdrowych kwasów EPA i DHA występują w tłustych rybach morskich takich, jak: łosoś, makrela, śledź. Co ciekawe mięso ryb charakteryzuje się niską zawartością cholesterolu, dla porównania w 100g masła jego ilość wynosi 250 mg, w 1 żółtku 300 mg, w rybach natomiast jest go ok. 5-krotnie mniej!
Zawartość węglowodanów w rybach jest nieznaczna i wynosi poniżej 0,5%. Jest to dobra wiadomość dla osób stosujących dietę odchudzającą. Ilość węglowodanów uzależniona jest od postaci, w jakiej spożywane są ryby, dlatego też wyższą zawartością charakteryzują się konserwy rybne, gdzie obok ryb jest duża zawartość bogatych w węglowodany warzyw.
W porównaniu z innymi surowcami żywnościowymi mięso ryb jest bogatym źródłem witamin. Na ogół jest ich więcej niż w wołowinie, mleku i jajkach. Mięso ryb należy do najbogatszych źródeł witamin z grupy B. Już jedno danie może pokryć dzienne zapotrzebowanie człowieka na ten składnik!
W mięsie ryb, w szczególności tłustych, występuje dużo witaminy A i D. Doskonałym źródłem witaminy D jest tran i oleje rybne w rybach takich jak: łosoś, tuńczyk, śledź, makrela czy sardynki.
W mięsie ryb znajdują się praktycznie wszystkie istotne składniki mineralne niezbędne w diecie człowieka. Mięso łososia jest szczególnie bogate w fosfor.
Zawartość wapnia zależy od postaci w jakiej jest spożywana ryba.: ryby spożywane wraz z ośćmi, np. w postaci konserw rybnych czy młodych ryb smażonych w całości, stają się bogatym źródłem tego pierwiastka. Ryby, w szczególności morskie, dostarczają do diety człowieka duże ilości jodu. Dużą zawartością tego mikroskładnika odznacza się mięso dorsza (80 μg / 100g) i halibuta (40 μg / 100g). Istotne znaczenie wśród mikroelementów znajdujących się w rybach ma także fluor. Pierwiastek ten dość rzadko występuje w żywności, najbogatszym jego źródłem są właśnie ryby. Szczególnie bogate w ten składnik są dorsz, łosoś i węgorz, w których fluor występuje w ilościach od 0,5 do 4,5 mg/kg. Ryby i przetwory rybne są także stosunkowo bogatym źródłem selenu (10-30 μg/ 100g). Szczególnie dużą zawartością odznacza się świeży dorsz (25 μg/100g), śledź (16 μg/100g) i flądra (15μg/100g).
Przepisy na potrawy z ryb i owoców morza na stronie http://www.youcancook.pl