Dania z kurczaka na zimę
Przygotowując zimowy jadłospis, powinniśmy uwzględnić w nim nieco więcej potraw ciepłych.
Fot. Drosed
Kiedy temperatura na zewnątrz jest niska, nasz organizm potrzebuje więcej energii, aby utrzymać odpowiednią ciepłotę ciała. Zimą apetyt wzrasta i częściej sięgamy po bardziej kaloryczne potrawy.
W chłodne dni, gdy chcemy się rozgrzać, jako pierwsze na myśl przychodzą nam napoje np. gorąca herbata czy grzaniec. A następnie takie potrawy jak rosół czy barszcz, ze zwiększoną o tej porze roku ilością świeżo mielonego pieprzu oraz czosnku, a także zupy kremy np. krem grzybowy, krem z dyni, zielonego groszku czy szparagów.
Szef kuchni, Konrad Birek, proponuje autorski przepis na aromatyczny rosół z kurczaka Zagrodowego z gotowanymi warzywami oraz kluseczkami z kaszy manny. Przygotowanie rosołu zajmie około 2 godziny.
Składniki dla 4 osób:
1 kurczak Zagrodowy z Podlasia
2 obrane marchewki
¼ bulwy selera
1 pietruszka
1 obrana cebula
1 mały por
1 mały pęczek natki pietruszki ew. lubczyku
Do smaku: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, sól
Kluseczki:
1 szklanka kaszy manny
2 jajka
50 g masła
150 g (ok. pół szklanki) kwaśnej, śmietany 18 proc.
1 mały pęczek posiekanej natki pietruszki
szczypta soli do smaku
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokroić na 4 części (2 uda i 2 piersi) i dokładnie umyć. Umyte warzywa (cebulę wcześniej można zrumienić na ogniu bądź rozgrzanej patelni) razem z kurczakiem przełożyć do pięciolitrowego garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Gdy tylko się zagotuje, zmniejszyć ogień, usunąć delikatnie szumowiny, dodać natkę pietruszki lub lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i gotować na wolnym ogniu przez około 1 – 1,5 godziny (pamiętając, aby cały czas zbierać wypływające szumowiny). Przygotować kluseczki: miękkie masło dokładnie utrzeć z jajkami. W trakcie ucierania wsypać kaszę, dodać śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko delikatnie wymieszać, doprawiając w trakcie solą. Odstawić na kilka minut, tak, aby kasza wchłonęła trochę płynu. Kluseczki gotować we wrzącej i osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch. Z rosołu wyjąć kurczaka i warzywa, pokroić je w kostkę lub plastry i odstawić w ciepłe miejsce. Rosół przecedzić, ponownie zagotować, doprawić do smaku solą i wlać do głębokich talerzy z ułożonymi wcześniej kluseczkami, warzywami oraz gotowanym kurczakiem.
ra