Wieczory z muzyką i kuchnią Śląska
Imprezy kulinarne w Hotelu Bristol w Rzeszowie
Blank fojny galert, kartofelsalat, antopf, hauskyjza, apluzyna, dorodne bydle, kołocz, wuszt, dymfer piwa i oooberiba - te potrawy serwowane będą w restauracji „Wesele” w Hotelu Bristol Tardition&Luxury pryey dwa piątkowe wieczory.
Brostol od kilku tygodni proponuje kulturę ludową z różnych regionów Polski. Tym razem przyszła kolej na tradycje Śląska. 7 i 21 czerwca br. o godz. 19 kapela i tancerze zespołu Połoniny muzykę i tańce, a szef kuchni pokaże umiejętności przygotowania tradycyjnych dań ze Śląska.
Mawia się, że na Górnym Śląsku we wszystkich rodzinach na niedzielny obiad jadano rolady wołowe z kluskami i modrą kapustą. W dni powszednie na stołach dominowały karbinadle z ziemniakami i sezonową surówką albo ajntopf z mięsnymi kulkami, do którego podawano chleb (często własnego wypieku). Jesienią dodawano kilka ugotowanych osobno grzybów. Na stołach znaleźć można było takie przysmaki jak kluski śląskie czy żymłę z karmidlem.