Jak przygotować piknik?
Ładna wiosenna czy letnia pogoda sprzyja wypoczynkowi na świeżym powietrzu. Pora zapakować koszyki i koce, udać się na piknik.
Fot. Mońki
Na piknik idealnie nadają się miejskie zielone tereny rekreacyjne, np. nad rzeszowskim zalewem na Wisłoku, zwłaszcza Lisia Góra. Dojechać można tam rowerami, można też przespacerować się kilkanaście minut. W pobliżu są również parkingi, nie będzie więc problemu z zostawieniem samochodu.
Koc i koszyk
Nie można sobie wyobrazić pikniku bez koca i wypełnionego przekąskami koszyka. O ile zapakowanie koców nie stanowi większej trudności, o tyle odpowiednie wyposażenie kosza piknikowego wymaga wcześniejszego przygotowania podstawowych produktów. Podczas gorących dni łatwo o odwodnienie organizmu, dlatego zadbajmy, aby w naszym koszu nie zabrakło odpowiedniej ilości wody, najlepiej niegazowanej.
Co włożyć do koszyka?
Do piknikowego koszyka obowiązkowo powinniśmy zapakować przekąski i produkty, które zaspokoją nasz głód podczas pikniku.
- Dobrym pomysłem jest przygotowanie niektórych potraw już w domu. Pamiętajmy jednak, że powinny być one łatwe do przeniesienia i nie mogą zepsuć się czy roztopić pod wpływem gorąca.
- Jednym z przykładów pożywnych piknikowych przekąsek są koreczki skomponowane z żółtego sera i warzyw, do których najlepiej jest użyć łagodnych serów typu holenderskiego - mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach, producenta serów żółtych.
Kolejnym ciekawym pomysłem są zawijane tortille pszenne z warzywami i serem. Trudno także wyobrazić sobie piknik bez kanapek, dlatego zadbajmy o to, aby w naszym koszu znalazły się pokrojone wcześniej warzywa, świeże pieczywo, sałata i ser w plasterkach, np. ser topiony w plasterkach. Z tych produktów będziemy mogli szybko wyczarować smaczne i kolorowe kanapeczki dla wszystkich uczestników spotkania.
ra