Cukier – zdobyć czy mądrze wybrać?
Szybujące w górę ceny i braki na półkach – to sprawiło, że klienci zaczęli chwytać zgrzewki białej słodyczy bez oceniania, jaki rodzaj i za ile. Zachowajmy rozsądek. Cukru nie potrzebujemy dużo, a gdy już kupujemy, to zważajmy jaki i do czego. Warto też mieć na uwadze zdrowsze zamienniki.
Najpopularniejszy jest cukier produkowany z buraków, nieco mniej trzcinowy. Każdy z nich ma różne wersje – jasną i ciemną.
Podział cukru spożywczego:
biały buraczany – ten rafinowany z buraków cukrowych to sacharoza w najczystszej postaci, w połowie składa się z fruktozy, w połowie z glukozy,
brązowy buraczany - pierwotna wersja cukru białego, posiadająca melasę odpowiedzialną za kolor, jego kaloryczność i wartość jest podobna do cukru wyżej opisanego,
biały trzcinowy - drobniejszy od buraczanego, jest on z soku wyciskanego z trzciny cukrowej, później się go rafinuje,
brązowy trzcinowy - nierafinowany, zawierający melasę, smakowo mniej słodki od białego trzcinowego, ale kaloryczność ich jest podobna,
palmowy - uzyskiwany z palm daktylowych lub kokosowych, kalorycznością pokrewny buraczanemu.
Jakie są zamienniki cukru?
Syrop z agawy – produkt uzyskiwany z roślinnego korzenia, w ponad 70 proc. składa się z fruktozy, wartości odżywcze ma jednak małe,
syrop klonowy – w nim sacharoza stanowi 65 proc. składu, pozostała część to w większości woda, jest źródłem magnezu, żelaza, wapnia, manganu, potasu;
syrop ze sodu jęczmiennego – produkt z ziaren jęczmienia stosowany często do wypieku pierników, ciastek czy chleba. W wersji jasnej jest z naturalnych ziaren, w ciemnej - z prażonych. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę PP, sód, potas, wapń, fosfor. Jest mniej kaloryczny od klasycznego cukru;
syrop ryżowy - uzyskiwany poprzez fermentację z pełnych ziaren ryżu. Konsystencją przypomina miód. Jest mniej kaloryczny od cukru, w dietach niskokalorycznych stanowi dobry zamiennik cukru. Zawiera witaminy z grupy B, wapń, magnez, cynk;
syrop glukozowy - produkowany z kukurydzy, ziemniaków lub ryżu. Jego minusy: ma bardzo wysoki indeks glikemiczny i brak wartości odżywczych. Bywa w wielu przetworzonych produktach;
melasa – jest efektem rafinowania cukru buraczanego lub trzcinowego, zawiera 50 proc. sacharozy, natomiast trzcinowa ok. 40 proc.;
stewia – jej źródłem są liście rośliny z Ameryki Południowej, sprzedaje się je suszone w całości lub sproszkowane, mają w składzie witaminy i składniki mineralne, zapewniają dużą słodkość, nie powodują fermentacji;
miód – ten produkt pszczelego pochodzenia jest mniej kaloryczny od cukru, choć to też zależy od rodzaju. Każdy miód ma też inne właściwości i smak;
ksylitol – pochodzi z kory brzozy i jest mniej kaloryczny niż typowy cukier, może służyć również jako prebiotyk.