Sklep Podkarpackie Smaki - żywność najwyższej jakości

Śniadanie – absolutna konieczność

Opublikowano: 2017-06-17 23:11:23, w kategorii: Porady

Całkowite pomijanie śniadań lub zastępowanie ich szybkimi przekąskami, może mieć nieprzyjemne konsekwencje. Niedostatki energii, irytacja, rozkojarzenie albo burczenie w brzuchu.

Śniadanie – absolutna konieczność

 

Rano - przy braku czasu - najłatwiej zrezygnować ze śniadania. Są na to dwa rozwiązania: jeść rzeczy, które nie wymagają długich przygotowań – na przykład jogurt z pełnoziarnistymi płatkami i garstką orzechów – albo przygotowywać sobie śniadania wieczorem. Dobrym pomysłem jest na przykład zalanie przed snem płatków kukurydzianych mlekiem, dodanie jajka i dodatków. Rano wystarczy włożyć wszystko do piekarnika na 20 minut, w czasie których można zająć się poranną toaletą. Na zjedzenie takiego gorącego, pożywnego śniadania z pewnością znajdzie się czas.

 

Często mówimy, że rano nie chce nam się jeść. To częsta wymówka nie tylko dorosłych, lecz także dzieci, które wcześnie rano nie mają siły przełknąć kanapki z serem – szczególnie jeśli mają w zwyczaju zjadać na chwilę przed snem ciężkostrawne kolacje.

 

Poranną niechęć do jedzenia dodatkowo wzmagają mało kolorowe posiłki, które wyglądają na „nudne”. Niezależnie od wieku konsumenta, najlepiej przygotować coś lekkostrawnego, ale możliwie jak najbardziej energetycznego. Do miski pysznych, czekoladowych płatków z ciepłym mlekiem dobrze jest dorzucić sezonowe owoce, orzechy i odrobinę siemienia lnianego. Pamiętajmy też, że oprawa wizualna jedzenia jest równie ważna, co jego smak – nie tylko dla maluchów. Dlatego dbajmy o obecność kolorowych, przyjemnych dla oka dodatków w naszych posiłkach.

 

Z kolei śniadanie „w trasie” na ogół jest o wiele mniej wartościowe od takiego przygotowanego w domu. Chociaż przy dzisiejszym tempie życia często jest to nieuniknione. Ale co zamiast tego?

 

Przepis – owocowy twist z chrupiącymi płatkami

Poziom trudności: łatwy

Czas przygotowania: 15 minut

2 porcje

 

Składniki:

- 1 duży banan

- 1 jogurt naturalny 400 g

- 1 łyżka jogurtu naturalnego

- 3-4 kopiaste łyżki płatków kukurydzianych Lubella Corn Flakes

- 1-2 łyżki malin

- 1-2 łyżki borówek

- brzoskwinia

 

Sposób przygotowania:

- jogurt przekładamy do przygotowanych wcześniej słoiczków i posypujemy jego wierzch płatkami kukurydzianymi, np. Lubella Corn Flakes.

- banana obieramy ze skórki i kroimy no średniej grubości plasterki, którymi wypełniamy ścianki słoika, po czym wypełniamy go mailinami i borówkami.

- wierzch dekorujemy kilkoma plastrami brzoskwini.

 

 

Korzystamy z plików cookies i umożliwiamy zamieszczanie ich stronom trzecim. Pliki cookies ułatwiają korzystanie z naszych serwisów. Uznajemy, że kontynuując korzystanie z serwisu, wyrażasz na to zgodę.

Więcej o plikach cookies można dowiedzieć się na uruchomionej przez IAB Polska stronie: http://wszystkoociasteczkach.pl.

Zamknij