Śniadanie z E.Leclerc
Sieć hipermarketów E.Leclerc, w najnowszym katalogu proponuje różne wariacje na temat porannych posiłków, w których każdy znajdzie coś dla siebie.
Zobacz cały katalog E. Leclerc
Często się zdarza, że rano spieszymy się do pracy czy szkoły, rezygnujemy więc z wartościowego posiłku lub „ w biegu” chwytamy byle jaką przekąskę. Jest to pierwszy krok do szybkiego uczucia zmęczenia, bólu głowy, senności czy problemów z koncentracją. Po paru godzinach zaczynamy odczuwać uczucie głodu, więc podjadamy drobne przekąski, słodycze, co z kolei prowadzi do problemów z nadwagą.
Dobrze zbilansowane śniadanie dostarcza naszym szarym komórkom i układowi nerwowemu potrzebnej energii, uzupełnia niedobór składników odżywczych. Poranny posiłek nie musi być monotonny i nudny, o czym przekonuje E.Leclerc na stronach swojego najnowszego katalogu, prezentując różnorodny asortyment, który można wykorzystać podczas przygotowania śniadania. Mogą to być jajka w różnej postaci, chrupiące rogaliki, pachnące wędliny czy zdrowe sery. Dla tych, którzy wybiorą bardziej dietetyczne śniadanie, E.Leclerc proponuje świeże sezonowe owoce lub płatki śniadaniowe.
Wielu z nas posiada różne upodobania i wyobrażenia, co powinno się jadać po przebudzeniu. Mamy też rozmaite nawyki wyniesione z domu lub kulturowe przyzwyczajenia.
Powszechnie wiadomo, że Francuzi zaczynają dzień od petit déjeuner– śniadania w postaci maślanego rogalika - croissanta, ciepłej bułeczki z masłem - brioche, kawałka bagietki, kromki chleba z masłem i dżemem, ciastka z café au lait, czyli gorącej kawy z mlekiem albo małej czarnej.
W Wielkiej Brytanii rano królują małe kiełbaski skąpane w oleju, zjadane z czerwoną lub białą fasolą, popijane oczywiście herbatą. Greckie poranki to przede wszystkim ciastka z cynamonem lub czekoladą, podawane z bardzo mocną kawą. Hiszpanie lubią zjeść pomidora z czosnkiem rozgniecionym na chlebie, a do tego plaster wędzonej szynki. Z kolei Holendrzy wypijają kawę z mlekiem albo herbatę, zagryzając bułeczką bądź miękkim chlebem z serem gouda.
Dietetycy zapewniają, że najważniejsze jest, żeby zjeść, chociaż małą porcję wartościowych produktów, wypić szklankę wody mineralnej lub świeżo wyciśniętego soku z owoców.
Nowy katalog E.Leclerc z pewnością dostarczy wielu inspiracji i pomoże stworzyć smaczne śniadanie w rozsądnej cenie.